ŠAR.MICHAĽANY: V obci sa začalo miestne referendum za odvolanie starostu

24.10.2009 Sabinov

Šarišské Michaľany 24. októbra (TASR) – Presne o 7. hodine sa dnes v Šarišských Michaľanoch, okres Sabinov, začalo miestne referendum, v ktorom majú občania rozhodnúť o tom, či zostane súčasný starosta obce Jozef ...
Prednostka obecného úradu a členka miestnej referendovej komisie Magdaléna Bilská dnes pre TASR uviedla, že referendum bude platné, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina z celkového počtu 2141 oprávnených voličov. Svoj názor môžu občania vyjadriť do 20. hodiny v referendových miestnostiach na obecnom úrade a v priestoroch základnej školy. Odpovedať budú na otázku \"Ste za odvolanie starostu obce Šarišské Michaľany? \"
Členov miestnej a dvoch okrskových referendových komisií podľa Biľskej nominovali tri politické strany, ktoré majú zastúpenie v obecnom zastupiteľstve a petičný výbor. Vzhľadom na to, že komisie musia mať minimálne päť členov, chýbajúcich doplnili na návrh starostu obce.
O konaní referenda rozhodlo obecné zastupiteľstvo na mimoriadnom zasadnutí v septembri tohto roka na základe petície, ktorú podpísalo 795 občanov. Komisia pri kontrole hárkov uznala 769 platných podpisov, čím boli splnené zákonné podmienky na vypísanie referenda.
Petícia bola priamou reakciou na udalosti, ktoré sa odohrali v obci 8. augusta, kedy sa v areáli futbalového štadióna konalo neohlásené zhromaždenie prívržencov Slovenskej pospolitosti. Tí prišli protestovať proti rozmáhajúcej sa rómskej kriminalite v tomto regióne. K protestu sa vtedy pridalo aj množstvo obyvateľov obce. Starosta asi hodinu po začiatku akcie účastníkov vyzval, aby sa rozišli. Tí jeho výzvu nerešpektovali a zhromaždenie sa nakoniec skončilo zásahom polície.
 

Vyberte región